Sus Campiniea Oevel-België
Sus Campiniea Oevel-België
Sus Campiniea Oevel-België

Sus Campiniea Oevel-België

België is een state-of-the-art vleesverwerkingsbedrijf van 20.000 vierkante meter rijker. Op het industrieterrein in het Belgische Oevel is het nieuwe, toekomstbestendige productiebedrijf in gebruik genomen van NV Sus Campiniae, een joint-venture waarin de groep Noordvlees Van Gool en de groep Vanden Avenne hun vleesactiviteiten hebben gebundeld. Het pand is voortgekomen uit een nauwe samenwerking tussen hoofdaannemer B-Built uit Bergen op Zoom, de Belgische architect Koen de Rycke, Bessels architekten & ingenieurs, GOW en Marel.

Architect Koen de Rycke droeg zorg voor de vergunningen en de directievoering, Jan Hendriks van GOW realiseerde de basislay-out en Bessels architekten & ingenieurs creëerde het fabrieksontwerp volgens een driedimensionaal model. De hypermoderne apparatuur is afkomstig van Marel.

Dankzij het doordachte bouwprocedé van de nieuwe fabriek op basis van beton zijn corrosieproblemen uitgesloten. Dit beton is bestand tegen foodgerelateerde bacteriën en is vuurbestendig. Het gaat om prefab beton, dat na dertig jaar bij ver- of nieuwbouw snel en ‘milieuvriendelijk’ kan worden gedemonteerd. Aan de binnenzijde is het pand afgewerkt met hagelwitte tegels, waardoor een frisse en moderne fabriek is gecreëerd.

Het state-of-the art pand is ingericht met het oog op een honderd procent voedselveilige vleesverwerking. Een hygiënisch design vormde het belangrijkste uitgangspunt bij de inrichting. Zo is gekozen voor bredere (productie)ruimtes dan in traditionele vleesbedrijven. Deze ruimere dimensionering is geënt op het minimaliseren van vervuilingen en beperkt de kosten voor reiniging en desinfectie. Verder is een open goten- en puttenstructuur gerealiseerd, die garandeert dat vuil op een gecontroleerde manier kan worden afgevoerd en zich niet onvermoed ophoopt in sleufgoten. Het nieuwe pand van NV Sus Campiniae ‘een vernieuwend schoolvoorbeeld van een state-of-the-art productiebedrijf, dat in alle opzichten voldoet aan de strenge richtlijnen voor een China-erkenning’. „Hiermee is een nieuwe norm gezet voor toekomstbestendig en voedselveilig bouwen”, aldus architect Herman Bessels.

Expertises

Architectuur

 • Gebouwontwerp
 • Interieurontwerp
 • Landschappelijke en stedenbpuwkundige inpassing

Engineering

 • Bouwkundig tekenwerk (ook 2D CAD t.b.v. alle fasen in het bouwproces)
 • Bouwkundige engineering o.b.v. BIM
 • Ontwerpintegratie van deelontwerpen (constructief, installatietechnisch)
 • Bouwplantoetsing
 • Bouwkundig onderzoek

Bouwmanagement

 • Bouwkundig tekenwerk (ook 2D CAD t.b.v. alle fasen in het bouwproces)
 • Bouwkundige engineering o.b.v. BIM
 • Ontwerpintegratie van deelontwerpen (constructief, installatietechnisch)