Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Artikel nieuwbouw Dick Vijn in vakblad Industriebouw

Artikel nieuwbouw Dick Vijn in vakblad Industriebouw

april 2018

"Andersom bouwen" voor meer toegevoegde waarde

Andersom

Nog vaak wordt bij de meeste bouwprojecten de aannemer gekozen op basis van een plan met daarbij een bestek. VDR Vastgoed ontwikkelt liever andersom. Marcel Bisseling , commercieel directeur van VDR Vastgoed: ‘Juist een gebouw ontwikkelen rondom het logistieke proces, met een prettige werkplek voor de mens: daar ligt onze toegevoegde waarde’.

Onze aanpak

Er kan altijd zoveel meer, door anders dan traditioneel te denken en werken. Bij de ontwikkeling en realisatie van 14.400 m2 warehouse voor opdrachtgever Dick Vijn Logistiek op Businesspark ML in Echt-Susteren, is het op de VDR methode gedaan. Voor een marktconforme huurprijs zit Dick Vijn Logistiek als een koning. ‘Dick Vijn had vanwege groei en verdere optimalisatie een nieuw pand nodig’, vertelt Bisseling.

‘We zijn gestart met een locatieonderzoek. Hieruit is een optimale kavel naar voren gekomen, die het mogelijk maakte om het nieuwe pand optimaal op te ontwikkelen.’ Hierbij zijn, naast VDR Vastgoed, ook de investeerder/belegger WDP en Bessels Architecten bij betrokken. Deze partijen hebben hun sporen als specialist al ruim verdiend binnen de logistieke dienstverlening. ‘Wij begrijpen inderdaad dat de functionaliteit van een warehouse voorop staat’, aldus architect Mandy Doeve.

WDP 09

Vanuit de stellingen denken

Het uitgangspunt bij het project was, naast functionaliteit, het creëren van een duurzaam gebouw met een prettige werkomgeving. ‘Een gebouw dat qua kosten gunstig, snel en vooral foutloos te realiseren is’, vertelt Bisseling. Bij dit laatste kiest VDR Vastgoed steevast voor haar eigen details en aansluitingen. Deze zijn 100% betrouwbaar en beproefd. Op het gebied van duurzaamheid is gekozen voor een geconditioneerde hal met meerdere lichtinvallen, waarbinnen het mogelijk is om prettig te kunnen werken. Het kantoor is voorzien van vloerverwarming met lage temperatuur verwarming. Door gebruik te maken van een extra splitunit is het mogelijk om alle ruimten in het kantoor onafhankelijk van elkaar bij te verwarmen of te koelen. In alle ruimten wordt ook gebruik gemaakt van slimme verlichting.

Daarnaast grenzen de ruimten aan een transparante gevel met optimale daglichttoetreding. ‘Het is een logistiek gebouw, maar dat betekent niet dat het geen fijne, lichte werkomgeving kan zijn’, aldus Doeve. ‘Bij het ontwerp stond lichtbeleving centraal. Op strategische plekken in de hal zijn translucente gevels toegepast. Aan de buitenzijde is de gevel voorzien van enkele accenten door een cladding aan te brengen. Het gebouw heeft hierdoor een identiteit gekregen waarmee de gebruiker zich kan identificeren.’ ‘Wij zijn bij het ontwerp uitgegaan van een maximaal aantal palletplaatsen en het creëren van een optimaal, multifunctioneel gebouw’, vult Bisseling aan. ‘We hebben vanuit de magazijnstellingen gedacht. Afhandelen van goederen is het uitgangspunt; het maken van moeilijke hoeken en bochten heeft dan geen zin. Zo is aan het esthetisch aspect op een andere wijze invulling gegeven.’

Licht door de gevel

revit-3d

Op de locatie zelf is het merendeel montagewerk, omdat vrijwel alle elementen prefab worden aangeleverd. Bisseling: ‘Het draait om het voortraject. Daarin maken we alles goed passend, zodat de montage cq. uitvoering vloeiend verloopt. We hebben gebruik gemaakt van 3D-tekeningen in Revit, samen met de architect, constructeur, staalconstructeur en installateurs. Wij dragen de verantwoordelijkheid vanaf het ontwerp tot en met de oplevering. Onze toegevoegde waarde is dat we een sparringpartner zijn voor de opdrachtgever, zodat die niet alleen een gebouw krijgt, maar vooral een gebouw die aansluit op de vraag van de klant waarbij de alternatieve aanwendbaarheid zeer hoog is.’