Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Ultramoderne productielocatie voor inspirerende food-oplossingen

Ultramoderne productielocatie voor inspirerende food-oplossingen

juli 2019

Een herkenbaar pand met ruime, lichte en overzichtelijke productieruimtes die voldoen aan de laatste stand der techniek rondom kwaliteit, voedselveiligheid en milieu. Dat is kenmerkend voor de nieuwe productiehal waarmee Ruitenberg Ingredients zijn locatie in Ruinerwold uitbreidde.

ultramodern

Ruitenberg Ingredients is een innovatief bedrijf dat een breed assortiment producten voor de voedingsmiddelenindustrie ontwikkelt en produceert. Klanten kunnen er terecht voor onder meer vullingen, sauzen, batters en binders. Maar vooral ook om inspiratie op te doen op het gebied van smaken, texturen en nieuwe technologieën.

Ruitenberg Ingredients heeft in totaal vier vestigingen in Twello, Ruinerwold en Peize. Door de aanhoudende groei werd de productielocatie in Ruinerwold te klein. Ook was deze locatie, een fabriekspand uit 1926, verouderd. “In 2012 zijn we voor het eerst gaan nadenken over nieuwbouw”, vertelt operational manager Jos van de Werken van Ruitenberg Ingredients. “Enkele jaren geleden startten we met de uitgebreide voorbereidingen.”

identiteit

Bessels Architekten is vanaf de eerste plannen bij het project betrokken, wat tevens geldt voor bouwer Aan de Stegge Twello. “Gezamenlijk waren we ook al betrokken bij de realisatie van de hoofdvestiging in Twello”, zegt architect Mandy Doeve van Bessels Architecten. “Dat project verliep zeer prettig.”

Het exterieur van de nieuwbouw in Ruinerwold is ontworpen in Ruitenberg-huisstijl, wat tot uiting komt in zowel het kleur- als materiaalgebruik. Zo is de gevel uitgevoerd in een zwarte baksteen met verdiepte voeg en komt het rooster van de zonwerende luifel van Twello hier terug als raamluiken. De luifel in Ruinerwold is daarentegen voorzien van een witte boeiboord, die samen met de luiken refereert aan het landelijke karakter van de omgeving.

- IMG_9093

HOGE MATE VAN DIVERSITEIT

Qua indeling en inrichting is het ontwerp volledig afgestemd op de activiteiten en logistieke stromen in de nieuwe productiehal. “In Ruinerwold maken we vier verschillende productensoorten”, legt Van de Werken uit. “Dit zijn vloeibare rook voor gerookte producten als rookworst, vloeibaar zoethoutwortelextract voor dropfabrikanten, bakkerijvullingen zoals ham/kaas en broccoli/zalm, en vleesvervangers.

Allemaal verschillende producten met elk hun eigen ruimtes en eisen. We gebruiken bijvoorbeeld veel verschillende soorten water en we hebben ruimtes met temperaturen variërend van -20 tot +80 graden Celsius. De nieuwbouw kenmerkt zich dan ook door een hoge mate van diversiteit.”

'We hebben ruimtes met temperaturen variërend van -20 tot +80 graden Celsius'

LOGISCHE INDELING

“Bij het ontwerpen van productieruimtes voor de voedingsmiddelenindustrie draait alles om voedselveiligheid, hygiëne en routing”, zegt Doeve. “Je hebt onder meer te maken met zoneringen in verband met hygiëne-eisen, routes van producten, personenverkeer, afval en verpakkingen. Deze stromen moeten goed gescheiden blijven. Hiervoor is een verkeerszone gecreëerd die het gebouw helder in twee delen scheidt: productieruimten aan de ene zijde en opslagruimtes aan de andere zijde.

In deze verkeersgang is elk product altijd verpakt, waardoor de voedselveiligheid wordt gewaarborgd. Boven deze ruime verkeerszone bevindt zich een gang met de nodige installaties die zo veel mogelijk buiten de productieomgeving zijn geplaatst. De gang verschaft ook toegang tot de beloopbare hygiënische plafonds, waar zich een uitgebreid leidingstelsel bevindt.

RUIM, LICHT EN VEILIG
Het ontwerp is tevens gericht op een prettige beleving van het pand. De ruimtes zijn ruim en licht, met ramen en vides. Er komt veel daglicht binnen via zowel dak als gevel en er is veel zicht naar buiten. De scheiding van verkeersstromen zorgt zowel binnen als buiten voor veiligheid. “Deze aspecten dragen bij aan het BREEAM ‘Outstanding’ certificaat van het pand”, aldus Doeve. “Dat geldt ook voor de zonnepanelen, energiezuinige installaties en duurzame maatregelen zoals warmteterugwinning. Al met al is de nieuwe productiehal een fijn pand, dat we in goede samenwerking met Ruitenberg Ingrediënts en Aan de Stegge Twello hebben gerealiseerd.”