Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Digrom Immo. In 12 weken naar technisch ontwerp

Digrom Immo. In 12 weken naar technisch ontwerp

Resultaat

In relatief korte tijd zette bouwbedrijf Fraanje in het Brabantse Zundert een flinke vrieshal neer. Opdrachtgever Digrom Immo gaat de hal gebruiken voor de opslag van diepvriesgroenten. Met een oppervlak van 10.000 m2, een hoogte van zestien meter en ook nog ruimte voor kantoren en expeditie is het een ‘coldstore’ van behoorlijke omvang.

Digrom Immo. In 12 weken naar technisch ontwerp

Maar een ‘koude witte doos’ is dit niet, zegt Steef de Gast, die projectleider is namens Fraanje. “Mooi aan dit project is juist dat er ook architectonisch wat van gemaakt is. Het is opgetrokken uit mooie materialen; sandwichpanelen, terwijl het kantoorgedeelte bekleed is met verticale aluminium lamellen. Dat geeft het gebouw een aparte uitstraling.”

 

Meer dan een gewone bedrijfsloods
Zo’n vrieshal is ook echt iets anders dan een gewone bedrijfsloods, aldus de projectleider. “Je hebt er veel vakkennis voor nodig. Er zijn extreem hoogwaardige materialen gebruikt. De isolatiewaarde is heel hoog waardoor het energieverbruik laag ligt. Verder is bij een vrieshal de detaillering van de aansluitingen enorm belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat het lucht- en waterdicht is en dus aandacht hebben
voor de details.” Eind januari werd het project opgeleverd. Met kerst was het bouwkundig al klaar, afgelopen maand werd het vrieshuis ingericht, werden de stellingen geplaatst en werd het
automatische transportsysteem geïnstalleerd. Daarna begint de ‘cooling down’; de temperatuur in de hal wordt naar -20 Celcius gebracht.

 

Overlast tot minimum beperkt
Daarmee hebben ze het project snel gerealiseerd, zegt De Gast. In maart kreeg Fraanje de opdracht, rond de bouwvak werd het dak erop gelegd. “In april begonnen we met heien, net op het moment van de corona-uitbraak waardoor iedereen thuis zat te werken. Ook in Zundert, terwijl wij met twee, drie heimachines palen stonden te heien. Dat was niet zo leuk voor omwonenden. We hebben ze daarom een attentie gestuurd en begrip gevraagd voor onze werkzaamheden, want ideaal was de situatie zo niet. Gelukkig was daar begrip voor. We hebben in zo kort mogelijke tijd de palen erin kunnen slaan, waardoor de overlast zo snel mogelijk over was.”

 

Korte bouwtijd
Een korte bouwtijd realiseer je door goed te organiseren en met vaste bouwpartners te werken, zegt De Gast. “Dan weet je wat je aan elkaar hebt en kun je veel doen. Je moet je bouwpartners betrekken in het proces, wensen naar elkaar uitspreken. Wekelijks hadden we een bouwvergadering met alle partijen. Zo’n korte bouwtijd realiseer je samen. Dat klinkt eenvoudig, maar het is wel het geheim.”

 

fotos_fraanje_nieuwbouw_vrieshal_digrom_immo_zundert_3_normal
foto: Fraanje

Artikel industriebouw: Coldstore is geen koude witte doos

Onze diensten

Van planvorming en ontwerp tot en met de bouwbegeleiding is Bessels betrokken bij het project.

Hoe wij werken->