Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Koninklijke Euroma met kleurrijke en beeldbepalende gevels eyecatcher in Zwolle

Koninklijke Euroma met kleurrijke en beeldbepalende gevels eyecatcher in Zwolle

dec 2018

Groei en kleur zijn de leidende thema's in het ontwerp van het hoofdkantoor van Koninklijke Euroma. Met de kleurrijke en beeldbepalende gevels is de kruiden- en specerijenproducent een ware eyecatcher in Zwolle.

Koninklijke Euroma met kleurrijke en beeldbepalende gevels eyecatcher in Zwolle

De geurige corebusiness van Koninklijke Euroma is het vertrekpunt voor de kleurkeuze in het ontwerp van Bessels architekten & ingenieurs uit Twello. De kop van het 27 meter volautomatisch magazijn en de entree zijn opengewerkt met veel gekleurde ramen in de warme tinten van kerrie, saffraan, chili, paprika, piment en kaneel. Op de grote gevels van de fabriek zijn horizontale sneden aangebracht waarin kleuren van kruiden en specerijen terug te zien zijn.

Zichtbaar en herkenbaar
Het kantoor van 5000m2 springt in het oog. Het is naar voren gevouwen uit de strakke lijn van het basisvolume, met daarin een volledig geautomatiseerd magazijn en een mengerij met zeer geavanceerde installaties. Hierdoor is het gebouw duidelijk zichtbaar en herkenbaar aan de zijde van de hoofdweg en de A28, maar blijft het ook een eenheid met het grote volume. Het hoofdkantoor is omgeven door groen. Ook hier is de corebusiness niet te missen: in het groene tapijt rondom het hoofdkantoor wordt een kruidentuin aangelegd, waar het straks goed toeven is voor vlinders, vogels en insecten. Architect Mandy Doeve: “Het belangrijkst is dat het proces in het gebouw goed wordt vormgegeven.”

Aangename verbindingen

Centraal in het hoofdkantoor is een vide gerealiseerd waardoor daglicht tot diep in het gebouw komt. Zo ontstaat een lichte en plezierige ruimte die de verschillende verdiepingen op aangename wijze met elkaar verbindt. Vanuit het kantoor is er goed zicht op zowel de expeditie aan de achterzijde als op de hoofdweg aan de voorzijde.

Medewerkers: korte lijntjes en goede relaties
Medewerkers komen het gebouw binnen in de oksel van het kantoor en de hal, centraal tussen de productieruimten en het kantoor. De ruimten waar de meeste medewerkers werken zijn zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst. Daarmee houden we de loopafstanden zo kort mogelijk en bevorderen we op natuurlijke wijze een goede relatie tussen kantoor en productie.

DSC_3689

Bijzondere aandacht voor bezoekers

Koninklijke Euroma is een gastvrije onderneming. Bezoekers zijn van harte welkom en dat hebben we laten terugkomen in het ontwerp. Vanuit de open en transparante ontvangstruimte kunnen bezoekers het gehele kantoor overzien. Ze kunnen een blik werpen in de innovatiekeuken waar nieuwe producten worden ontwikkeld, of plaatsnemen in het ‘Spice cafe’ op de eerste verdieping. In de proefkeuken kan naar hartenlust worden geëxperimenteerd met nieuwe kruidencombinaties.

Verkeer en veiligheid
Veiligheid staat centraal op en rond het terrein. Er is een heldere scheiding gemaakt tussen parkeren en de diverse verkeersstromen, waaronder personeel en aan- en afvoer door vrachtwagens, zodat een veilige buitenruimte ontstaat. De inrit van de vrachtwagens bevindt zich aan de achterzijde van het terrein. Wachtende vrachtwagens kunnen op het eigen terrein verblijven. Het verkeer op de openbare weg ondervindt hier geen hinder van. Ook belangrijk: vanaf de hoofdweg is de expeditie met het vrachtverkeer niet zichtbaar, waardoor een rustig en schoon beeld ontstaat.

artikel in 'Bouwen in het Oosten'
een special over de nieuwbouw van Koninklijke Euroma

27 meter volautomatisch magazijn

Toekomstgericht ontwerpen: groei en uitbreiding

In deze dynamische tijd is het noodzaak dat een gebouw flexibel is, zodat uitbreiding of verandering van gebruik probleemloos mogelijk is. In de ontwerpfase proberen wij een aantal stappen vooruit te denken. Dat is typisch Bessels: voordenken in plaats van nadenken. Op basis van huidige omzetgroei van Koninklijke Euroma bleek het verstandig om in de ontwerpfase al rekening te houden met uitbreiding. De verwachte groei zal vooral plaatsvinden in de productie. De productieruimten zijn aan de voorzijde gelegen en ook aan deze zijde uit te breiden, onafhankelijk van elkaar. 

Multifunctionele aanwendbaarheid
Het gebouw is ontworpen als een multifunctioneel gebouw en zo georganiseerd dat de functie van het gebouw probleemloos kan worden gewijzigd, mocht dat in de toekomst nodig zijn. Deze multifunctionele aanwendbaarheid maakt het een zeer duurzaam gebouw, passend bij de opgave, locatie en de gebruiker. Architect Herman Bessels: “Ons doel is niet alleen het ontwerpen van mooie gebouwen; gebouwen moeten vooral duurzaam en functioneel zijn met een tevreden eindgebruiker als resultaat.”