Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Keurmerk Mogema Aalberts Dronten

Sterke identiteit komt tot uiting in dynamische gevel

Resultaat

Het uitganspunt van het ontwerp voor de nieuwbouw van Mogema in Dronten is het concept ‘impact zet aan tot beweging’. Dit hebben de architecten van Bessels sterk terug laten komen in de dynamische gevel, die grotendeels bestaat uit losmaakbare, herbruikbare materialen.

Mogema Aalberts Dronten

Mogema, onderdeel van Aalberts advanced mechatronics, produceert grote en extreem nauwkeurige frames van aluminium en staal, voor de fabricage van semicon machines. De vraag stijgt en verwacht wordt dat de groei in de semicon-industrie de komende jaren zal aanhouden. Mogema is al ruim 65 jaar gevestigd in ’t Harde, waar verdere uitbreiding te beperkt mogelijk is. Met de uitbreiding in Dronten kan Mogena verder doorgroeien. Mogema heeft Bessels benaderd voor het gebouwontwerp.

Onze aanpak

Bessels heeft voor Mogema een nieuw en toekomstbestendig gebouw met een nieuwe uitstraling ontworpen. Beweging is het uitgangspunt in het ontwerp: Mogema is een bedrijf met een grote impact op de ASML markt en impact zorgt voor beweging. Deze beweging hebben we duidelijk zichtbaar gemaakt in de gevels van het gebouw.


08 bal 14


Duurzaamheid is een gedeelde ambitie van Bessels en Mogema. Vanaf het eerste ontwerp tot aan de realisatie is er gestreefd naar duurzame oplossingen, minimaal energieverbruik en duurzaam materiaalgebruik.

Mogema Dronten -_[E] 001

Fundament van rendement

Fundament: helder concept
Rendement: sterke identiteit

Met als fundament het concept: ‘impact zet aan tot beweging’ wordt de identiteit van Mogema zichtbaar gemaakt in het gebouwontwerp.

Opdrachtgever Mogema B.V. Aalberts Advanced Mechatronics
Locatie: Dronten
Bedrijfsruimte:  15.000 m²
Kantoor:  900 m²
Oplevering: 2023
Projectmanagement: Witteveen+Bos
Bouwer: Groothuis Bouwgroep
   
Duurzaamheid: BREEAM

Mensen:

In het interieur is gebruik gemaakt van warme kleuren en duurzame materialen, zoals bamboe. Hierdoor krijgt de hightech werkomgeving een warme uitstraling waarin het fijn werken is. In het gebouw zijn naast de vele werkplekken veel ontmoetings- en overlegplekken gecreëerd.

Gebruik:

Ruimten worden waar mogelijk dubbel gebruikt. In het restaurant kunnen informele overleggen plaatsvinden. Het gebouw bestaat naast het kantoor en facilitaire ruimten uit meerdere verspaningsruimten, cleanrooms, air locks en opslagruimten.

Identiteit:

In het gevelontwerp is gebruik gemaakt van materialen en kleuren passend bij Mogema en het concept van ‘impact en beweging’. Bij Mogema wordt gewerkt met aluminium wat afstamt van ijzererts en bauxiet. De materiaalkleuren in de gevel en het interieur zijn op deze drie materialen gebaseerd.  

Dronten Mogema 230703 (doorsnede) __[B] 003-