Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

de belegger

Mogelijkheid tot appartementen door omgedacht winkelontwerp

Resultaat

Door een omgedacht winkelontwerp, hoefde de huurder minder vloeroppervlak te huren terwijl de belegger op de bovenverdiepingen appartementen kon realiseren. Met als resultaat een ‘groene’ en remontabele belegging.

de belegger

De bovenverdieping van een winkelpand is vaak alleen bereikbaar via de gevestigde winkel en wordt daarom veelal mee verhuurd als opslagruimte. Ook in het geval van deze case. De zittende huurder van het pand had echter een overschot aan winkelvloeroppervlakte en had de bovenverdiepingen niet nodig.

Om de huuropbrengsten uit het vastgoed toch stabiel te kunnen houden, werd daarom onderzocht of de bovenverdiepingen konden worden getransformeerd naar appartementen. In eerste opzicht bleek dit financieel onhaalbaar. De belegger klopte bij Bessels Architecten aan om met een passend antwoord te komen.

Onze aanpak

Het bereikbaar maken van de bovenverdiepingen via de voorkant van het pand neemt kostbare etalage ruimte in beslag. Daarom staan vaak bovenverdiepingen van winkelpanden leeg. Door de indeling van het pand anders te benaderen en het winkelontwerp om te denken, ontstond er een financieel haalbare case. 

Aan de achterzijde van het pand werd de winkelruimte in het ontwerp verkleind om zo de bovenverdiepingen toegankelijk te maken. Daardoor konden de eerder leegstaande verdiepingen worden getransformeerd tot appartementen. Dit is modulair gedaan middels Cross Laminated Timber (CLT), een houtbouw product opgebouwd uit kruislings (milieuvriendelijk) verlijmde houten platen.

Specificaties

Fundament: onorthodoxe denken
Rendement: verlagen indirecte kosten, o.a. winstderving, duurzame ontwikkeling

Door een omgedacht winkel ontwerp van Bessels werd de case financieel haalbaar. De huurder kan minder vloeroppervlakte huren en tegelijkertijd kan de belegger de bovenverdiepingen tot appartementen transformeren. Met als resultaat een ‘groene’ en remontabele belegging.

Opdrachtgever: belegger
Locatie:
Midden Nederland
Oppervlak: 1000 m² CLT-houtbouw - 14 appartementen, 7 patiowoningen 
Oplevering: haalbaarheidsontwerp
Bouwer: -

Duurzaamheidsscore: full electric

Mensen

Een levendig winkelcentrum is van essentieel belang voor een goed winkel- en woonklimaat. Door het woningaanbod in de winkelstraten te vergroten stijgt het aantal potentiële kopers voor de winkeliers.

Gebruik

Een logische functiedeling is gerealiseerd. De relevante winkelfunctie is behouden en de leegstaande bovenverdiepingen getransformeerd naar appartementen. Een tweede maaiveld op het dak geeft een aantrekkelijke entree voor de bovenwoningen.

Identiteit

De houten elementen weerspiegelen een duurzame ontwikkeling. Behalve door de toepassing van hout is dit zichtbaar door het weglaten van wand- en plafondafwerkingen. Casco wordt afbouw.

Onze diensten

analyse - haalbaarheid - ontwerp - visie - CLT houtbouw - duurzaamheid

HOE WIJ WERKEN->