Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Compaxo

kwaliteitsslag door optimaal ontworpen koelproces

Resultaat

Door het koelproces centraal te zetten in het ontwerp kreeg Compaxo een optimaal ingerichte routing om het vlees na de slacht zo snel mogelijk naar de snelkoeling te transporteren. Met als resultaat een efficiëntie en kwaliteitsslag in zowel het product als in het bedrijfsproces.

 

Zevenaar Compaxo 20031 - Kantoor _ 2021-10-21 __01-

Compaxo Vlees B.V.

Familiebedrijf Compaxo vlees B.V. is een vleesverwerker waar het welzijn van het dier en de productie kwaliteit voorop staan. Inmiddels zijn de vierde en vijfde generatie nog altijd ondernemend actief in het bedrijf, met een lange termijn visie en oog voor kwaliteit. Iets dat een belangrijke positieve impact heeft op de vleeskwaliteit en hygiëne, is het snel kunnen koelen van karkassen. Met in het achterhoofd de behoefte om het bestaande slachthuis uit te breiden met de bouw van een snelkoeltunnel van 70 meter lang, klopte Compaxo bij Bessels aan. Van planvorming en ontwerp tot en met de bouwbegeleiding is Bessels betrokken bij het project.

Voorafgaand aan het ontwerp zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden om uit te breiden bestudeerd en is er een haalbaarheids-massastudie gedaan. Op basis van deze studie en de wensen van Compaxo is er een overall plan opgesteld voor de bestaande en aangekochte kavel. Zo was er de wens om naast een nieuwe snelkoeltunnel, ook een kantoor inclusief koelcel en hammen lijn mee te nemen in het ontwerp.

Bij het ontwerp van het gebouw waren hygiëne en efficiëntie belangrijke aandachtspunten waarbij de routing van personen en producten zo optimaal mogelijk op elkaar zijn ingericht. Het vlees moet na de slacht namelijk zo snel mogelijk naar de snelkoeling worden getransporteerd. Door het proces op de juiste manier in te richten kan er voor Compaxo een efficiëntie en kwaliteitsslag worden bewerkstelligd in zowel het product als in het bedrijfsproces.

0-Overallplan 15089A - 211129 _ 002--

Fundament van rendement

Met als fundament het ontwerp van Bessels dat de routing en het koelproces centraal stelt, kan Compaxo een efficiëntie en kwaliteitsslag maken in zowel het product als in het bedrijfsproces.

 

Artikel: Industriebouw

Opdrachtgever Compaxo Vlees B.V.
Locatie: Zevenaar
   
Fase 1:  Snelkoeltunnel 2100m² + Techniek 700m²
Bouwer: Willy Naessens
Oplevering: fase 1 in 2021
   
Fase 2: Kantoor + facilitair 1300m² + Bedrijfsruimten 1700m²
Bouwer: H.W. Joosten BV
Oplevering: fase 2 + 3 gepland in 2022

Mensen

Het nieuwe kantoor met sociale ruimten is op de verdieping geplaatst vanwaar een goed uitzicht is over het voorterrein. Door de toevoeging van een loopbrug kan het personeel dit deel veilig bereiken.

Gebruik

Het overall plan gaf snel weer wat er mogelijk is op de huidige locatie. Fase 1, de nieuwe snelkoeltunnel, zorgt voor een kwalitatief beter product. Fase 2 voorziet behalve in het kantoor met sociale ruimten, in koelcellen en productieruimte.

Identiteit

De gehele fabriek van Compaxo heeft een herkenbare uitstraling gekregen. De verticale schoepen voor de transparante gevel zorgen voor een dynamisch gevelbeeld. Bij het passeren van het kantoorgebouw lijkt deze van gesloten over te gaan naar geheel transparant en weer naar gesloten. Materiaal en kleurkeus zorgen ervoor dat de verschillende gebouwen weer 1 beeld zijn gaan vormen.

Zevenaar Compaxo - presentatieplattegrond  _  841x841mm (negatief)