Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Keurmerk De Zuivelhoeve

Uitbreiding mogelijk door goede analyse en inpassing

Resultaat

Door een goede analyse en inpassing kreeg de Zuivelhoeve in Twekkelo de mogelijkheid om landbouwgrond om te zetten naar 'industriegrond'. Hierdoor kon de zuivelproducent duurzaam groeien op de huidige productielocatie. Ambachtelijke producten gemaakt op de hoeve. 

De Zuivelhoeve

De Zuivelhoeve is een Twents familiebedrijf waar al generaties lang wordt gewerkt aan onmeunig lekkere zuivel producten. Met deze producten en de winkels zijn ze bekend in heel Nederland, België en Duitsland. 

Doordat het bedrijf blijft groeien nam ook de behoefte aan productiecapaciteit toe. Voor het ontwerp en van de nieuwe productielocatie klopte Gerjhan Roerink bij Bessels aan.

Onze aanpak

Uitganspunt voor het ontwerp was de integratie in het landschap. Om de uitbreiding op deze locatie mogelijk te maken moest het plan de gemeente, de welstand en de buurtbewoners kunnen overtuigen. De uitbreiding vind plaats in een gebied waarvan de natuur- en landschappelijke kwaliteiten bewaard moeten blijven. Om deze reden is ook Eelerwoude betrokken bij het plan, zij hebben er mede voor gezorgd dat het plan zorgvuldig is ingepast. Onder andere een es is weer hersteld als akker en een oude spoorlijn is weer zichtbaar gemaakt als open zone in het nieuw aangelegde bos.

 

Bessels heeft achter de bestaande fabriek een nieuw achtererf gerealiseerd, waarbij alle gebouwen met een lichte verdraaiing zijn geplaatst. Dit is hoe in deze omgeving een achtererf met schuren werd vormgegeven. De gebouwen zijn alle zorgvuldig gedetailleerd en grotendeels voorzien van een streek eigen product, een eiken planken gevel. Er is ontworpen vanuit omgekeerd perspectief: van lang, breed en groot aan de bovenzijde van het gebouw naar korter en smaller aan de onderzijde. Door het gebouw in te pakken in vergrijzend eikenhout ontstaat het beeld van een historisch gebouw dat op termijn volledig opgaat in het Twentse landschap. Een win-winsituatie voor alle partijen.

Zuivelhoeve-00

Fundament van rendement

Fundament: een goede analyse en inpassing in de omgeving
Rendement: landbouwgrond wordt industriegrond

Door een goede analyse en landschappelijke inpassing heeft de Zuivelhoeve uit kunnen breiden op eigen landbouwgrond

Opdrachtgever: de Zuivelhoeve
Locatie:
Twekkelo
Bedrijfshal: 8.200 m²
Kantoor: 500 m²
Oplevering: 2021
Landschap ontwerp: Eelerwoude

Duurzaamheidsscore: BREEAM-NL

Landschappelijke inpassing Zuivelhoeve

Mensen

Centraal in het complex is een nieuwe personeelsentree met kleedruimten gerealiseerd.

Gebruik

Er is een nieuwe logische procesflow ontstaan door de uitbreiding van inkomend product (tanks en droge opslag) aan de ene zijde van de bestaande productielocatie en aan de andere zijde nieuwe koelcellen, vriesruimte en expeditie gereed. Op de verdiepingen is ruimte voor kleden en kantoren voorzien.

Identiteit

De uitbreiding is in verschillende volumes gerealiseerd waardoor er een nieuw achtererf is ontstaan. De gebouwen voegen zich in het landschap door de gevelopbouw van eikenhouten latten in verschillende afmetingen

Onze diensten

analyse - massastudie - ontwerp - visualisaties - 3D modelleren - bouwbesluittoetsing - bestemmingsplanwijziging

HOE WIJ WERKEN->