Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Keurmerk distributiecentrum Wasco

Duurzaam door natuurinclusief ontwerp

Resultaat

Door het compacte ontwerp was er meer ruimte voor een groene inpassing van het distributiecentrum van Wasco. Zo kon de verwarmings- en sanitair groothandel haar duurzame groei-ambitie realiseren. Met als resultaat BREEAM-NL Excellent.

distributiecentrum Wasco

Duurzame installaties distribueren vanaf een duurzame locatie en vanuit een duurzaam gebouw is exact wat Wasco wenst. Na 3 jaar werd de bedrijfshuisvesting van Wasco echter alweer te klein. Om er voor te zorgen dat het duurzame assortiment toch kan worden uitgebreidt, ontstond de wens om de bestaande locatie op de Ecofactorij uit te breiden met nog eens 8.000 m².

De Ecofactorij is een bedrijventerrein dat goed past bij Wasco’s eigen duurzaamheidsgedachte. De Ecofactorij ondersteunt en stimuleert namelijk duurzame en energiezuinige initiatieven bij de ondernemers die zich er vestigen. Om te onderzoeken wat de meest optimale kavel is voor de eisen en wensen van Wasco, werd Bessels door VDR vanaf de initiatieffase betrokken. Voor zowel fase 1 als de uitbreiding heeft Bessels het ontwerp tot en met het maken van uitvoeringstekeningen gerealiseerd.

Onze aanpak

Voor de nieuwbouw van dit distributiecentrum zijn zowel BREEAM-NL als de eigen duurzaamheidsambities van Wasco het uitgangspunt geweest voor het ontwerp. Dit zie je enerzijds terug in de materiaalkeuzes, isolatiewaarden en installaties en anderzijds in ontwerpbeslissingen.

Zo is de nieuwe bedrijfshuisvesting van Wasco bijvoorbeeld zo compact mogelijk vormgegeven zodat er ruimte blijft voor een groene inpassing. Het bloemrijke grasveld trekt veel insecten aan, een grote wadi vangt regenwater van het gebouw op en is gekoppeld aan een kelder voor vleermuizen. Tevens is de nieuwe bedrijfshuisvesting gasloos uitgevoerd en wordt de volledige energiebehoefte van het gebouw voorzien door de 3500 pv panelen op het dak.

Fundament van rendement

Fundament: natuurinclusief ontwerp
Rendement: BREEAM-NL 'excellent'

Met als fundament het compacte ontwerp van Bessels, kreeg het distributiecentrum van Wasco ruimte voor natuurlijke inpassing op het terrein en werd de duurzame groei-ambitie gerealiseerd. Met als resultaat een BREEAM-NL Excellent certificaat.

Opdrachtgever: VDR bouwgroep - Wasco
Locatie: Ecofactorij Apeldoorn
Bedrijfsruimte: totaal 26.000 m²
Kantoor: 1.500 m²
Oplevering: 2016 en uitbreiding in 2020
Bouwer: VDR bouwgroep - ontwikkelend aannemer

Duurzaamheidsscore: BREEAM-NL Excellent, 75,26%

Mensen

De groene werkplek op het bedrijventerrein en het lichte interieur van de hal met strategische geplaatste semi-transparante gevels, dragen bij aan het werkgenot.

Gebruik

Tussen kantoor en logistiek zijn meerdere zichtrelaties gerealiseerd. Zo draagt de haakvormige plattegrond van het kantoor bij aan een sterke relatie tussen beide disciplines.

Identiteit

Terwijl op de aanrijroute van de Ecofactorij het transparante accent met Wasco logo direct in het oog springt, wordt de relatie met de natuur versterkt door het aarde rode accent bij de kantoor entree.

Onze diensten

haalbaarheid - ontwerp - visualisaties - 3d modelleren - bouwbesluittoetsing - technisch ontwerp - uitvoeringstekeningen - BIM integratie - interieurontwerp

HOE WIJ WERKEN->