Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Winkelcentrum De Els - Waalwijk

Masterplan winkelcentrum Waalwijk

Bessels Architecten heeft samen met Vierder B.V. in opdracht van de BIZ Waalwijk een masterplan ontwikkeld voor het momenteel gedateerde winkelcentrum De Els. In de directe omgeving zijn een aantal (deel)ontwikkelingen gaande, maar er ontbreekt een masterplan. Bessels Architecten heeft een masterplan opgesteld waar de transformatie van winkelcentrum De Els een centraal onderdeel uitmaakt van één totaal ontwikkeling.

Het verdeeld eigendom maakt het lastig om één totaal ontwikkeling op te zetten. Bessels Architecten heeft dan ook getracht zoveel mogelijk van de bestaande structuren te handhaven.

Bessels Architecten heeft een voorstel gemaakt waarin bestaande winkels 180 graden worden gedraaid. Hierdoor komt de voordeur niet meer uit in de passage maar op de ‘nieuwe’ winkelstraat. Deze winkelstraat, de Grotestraat, wordt gecontinueerd richting de huidige Albert Heijn. Met een nieuwe doorbraak richting de Stationsstraat / het Unnaplein, ontstaat een compact 8-vorming centrum. Stedenbouwkundig maken we hiermee een verbinding naar de historische verkaveling.

Het parkeren wordt grotendeels verplaatst buiten het centrum. Het Unnaplein wordt getransformeerd naar een park met ondergronds parkeren en het parkeren nabij de A58 wordt uitgebreid. Met de verplaatsing van het maaiveld parkeren ontstaat mogelijkheden tot vergroening en grootschalige en kleinschalige bouwblokken aan de Meester van Coothstraat.

De integratie van en de verbinding tussen het wandelpark en het centrum kan op deze manier goed worden vormgegeven. Groen wordt het centrum ingetrokken door kleinschalige bouwblokken in het groen te plaatsen alvorens over te gaan naar de grootschalige en langgerekte bouwblokken. Het opgetilde maaiveld en toegankelijke groendaken maken in deze een cruciaal onderdeel uit, in de strijd tegen hittestress en wateropvanging in het centrum.

Onze aanpak

Waalwijk winkelcentrum De Els top (small)

Specificaties
Opdrachtgever Biz Waalwijk
Locatie Waalwijk
Oplevering: in ontwikkeling
Duurzaamheidsscore: n.t.b.

Waalwijk winkelcentrum De Els 22003 __ 2022-07-21   Doorkijk naar Jongensschool (small)

Verhoogd hofje ‘schoolplein’ zicht naar Jongensschool en plein met horecafunctie.