Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Ameco

Verhoogd dierenwelzijn door efficiƫnt fabrieksontwerp

Resultaat

Door het efficiënte fabrieksontwerp en proces kreeg Ameco binnen 13 maanden een nieuwe slacht locatie die hygiënischer is dan de regels vereisen. Het resultaat is een slachterij waar dierenwelzijn voorop staat.

Ameco

Familiebedrijf Ameco (Amsterdam Meat Company) is een slacht en vleesverwerker van Nederlandse melkrunderen. In verband met de herontwikkeling van de toenmalige locatie in Amsterdam, had Ameco met spoed een nieuwe bedrijfshuisvesting nodig.

In 13 maanden moest de nieuwbouwlocatie aan de Ecofactorij in Apeldoorn gereed zijn. Bessels kreeg de uitdaging om het ontwerp en de vergunning voor de bouw van de 10.500 m² slachterij te realiseren.

Onze aanpak

Als lid van het bouwteam ontwierp Bessels de efficiënte fabrieks layout. De layout werd virtueel gebouwd zodat direct kon worden gezien waar eventuele optimalisaties zaten binnen het ontwerp. Om het dierenwelzijn te verhogen zijn in het ontwerp van de nieuwe locatie de principes van Temple Grandin toegepast, een Amerikaanse hoogleraar en dierenwelzijn goeroe. Daarin is Ameco de eerste in Nederland.

Tijdens het gehele proces had Bessels elke week contact met kenners vanuit het bedrijf, de leverancier van de slachtlijn, de bouwer, slachters en uitbeners. Het resultaat is een efficiënte slachterij waar het werk veel minder zwaar is geworden. Door de heldere zoneringen voor de verschillende hygiëne regimes is het proces van vee aanvoeren, slachten, uitbenen en verwerken zelfs hygiënischer dan de regels vereisen.

16042 Ameco - 180222 - 0004-

Fundament van rendement

Fundament: efficiënt ontwerp
Rendement: een slachterij waar dierenwelzijn voorop staat

Met als fundament het efficiënte fabrieksontwerp van Bessels, kreeg Ameco in 13 maanden een slachterij die hygiënischer is dan de regels vereisen en waar dierenwelzijn voorop staat.

Opdrachtgever: Ameco
Locatie:
Ecofactorij Apeldoorn
Bedrijfsruimte: 10.500 m²
Kantoor en facilitair: 1.900 m²
Oplevering: 2017 (in 13 maand na opdracht)
Bouwer: Aan de Stegge Twello

Duurzaamheid: groene inpassing met wadi's

Mensen

Door de efficiënte layout van de slachterij is het proces voor de medewerkers minder zwaar.

Gebruik

Zowel in de slachterij als op het terrein vindt er een heldere scheiding plaats tussen de verschillende verkeersstromen. Hierdoor voldoet de slachterij ruimschoots aan de hygiëne eisen.

Identiteit

Het gebouw is opgebouwd uit een drietal hoofdvolumes die in elkaar grijpen. Het geheel heeft een stoere, industriële uitstraling gekregen met een duidelijke kop als kantoorvolume

Onze diensten

massastudie - ontwerp - visualisaties - 3D modelleren - bouwbesluittoetsing - aanvraag omgevingsvergunning

HOE WIJ WERKEN ->