Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

All-electric foodbedrijf

Doorproduceren tijdens bouw door positionering

Resultaat

Door de nieuwe productielijnen in een apparte hal te plaatsen heeft de bestaande productie zonder overlast door kunnen draaien. Door afstand is direct een groot deel van de brandcompartimentering voorzien. Met als resultaat een efficiënt all-electric gebouw.

All-electric foodbedrijf

Het mondiaal opererend foodbedrijf produceert zowel kipproducten als plantaardige eiwitproducten. In 2019 heeft het Amerikaans concern deze locatie in Nederland overgenomen van BRF met de wens de productie hier uit te breiden. Om deze productiecapaciteit te kunnen vergroten is uitbreiding noodzakelijk. Bessels was in 2008 al betrokken bij de eerste productieuitbreiding, door de ervaring van destijds klopte het bedrijf nu bij Bessels aan.

De vraag vanuit de opdrachtgever is zo goed mogelijk vertaald in een ontwerp passend op deze locatie. Alle wensen en eisen vanuit onder andere het productieproces, hygiëne, de locatie en brandveiligheid zijn geanalyseerd. Op basis hiervan hebben we een idee ontwikkeld om de nieuwbouw op een slimme wijze aan te laten sluiten op de bestaande gebouwen. In 2011 hebben we het ontwerp al zo vorm gegeven dat er voldoende ruimte was voor nog een uitbreiding van onder andere de productie. De huidige uitbreiding is ca. 200m lang en is een volledig gasloze all-electric fabriek.

Onze aanpak

DJI_0772 (fase 1)-

DJI_0772 (fase 2)-

 Oosterwolde - 220303 __001-_

Specificaties

Fundament: een grotendeels vrijstaande uitbreiding
Rendement: zonder hinder doordraaiend productieproces

Met als fundament een grotendeels vrijstaande uitbreiding, gebouwd zonder hinder aan de huidige productieprocessen, heeft het Amerikaanse concern er een een efficiente uitbreiding bij gekregen.

Opdrachtgever: Amerikaans foodbedrijf (fase 1 Plusfood / BRF)
Locatie:
Oosterwolde
Fase 1: fabriek 4.500m², 160m lang
Fase 2: fabriek 10.000m², 210m lang
Oplevering: fase 1 in 2012, fase 2 in 2022
Bouwer: Fase 1 Aan de Stegge Twello, fase 2 DIJKHAM bouw

Duurzaamheidsscore: all-electric

Mensen

In de fabriek is alles ruim opgezet om zo te komen tot een prettige lichte werkplek. Hierdoor kan iedereen overal goed bij, de mensen die dagelijks in de producite werken, maar ook de schoonmakers. Hetzelfde geldt voor de beloopbare installatieplafonds, monteurs hebben hier alle ruimte om zonder in de porductieruimte te komen aan de installaties te werken. In fase 1 wordt verder 100% openheid tot de productie geboden, zonder dat bezoekers de productieruimten hoeven te betreden. Qua foodsafety is dit ook ideaal.

Gebruik

Tijdens fase 1 is in eerste instantie gekeken de productielijn voor een groot deel binnen de bestaande fabriek op te nemen. Het voorstel van Bessels was een nieuw gebouw, waardoor het huidige productieproces ongehinderd doorgang kon vinden. Ditzelfde principe is in fase 2 eveneens gehanteerd aangezien hier ruimte voor vrij was gehouden op de kavel.

Identiteit

De schaal van het gebouw is gefragmenteerd. Het is een samenspel tussen de buiten staande constructie, verticale vinnen en een doorlopende band zodat er langs de gevel een beweging ontstaat. De bestaande fabriek is in dit ontwerp meegenomen zodat het geheel één herkenbare uitstraling krijgt.

Onze diensten

Van planvorming en ontwerp tot en met de bouwbegeleiding is Bessels betrokken bij het project.

Hoe wij werken->